Aralık 12, 2012

David Reimer'ı tanıyor musunuz?


Saat sabaha karşı 05.33 ve kanımı donduran bir hayat hikayesi ile karşılaştım.
Bahsedeceğim insan Bruce/Brenda/David Reimer. 1965, Kanada doğumlu. David doğduğu zaman, ailesi tarafından verilmiş olan ismi Bruce. Bruce Reimer. Sağlıklı bir erkek çocuğu olarak dünyaya geliyor fakat sekiz aylıkken yapılan sünneti elektrikli iğne ile yapılıyor ve penisinin tamamı yanıyor, herhangi bir cerrahi müdahale ile tedavi edilemeyecek hale geliyor. Hem ailesi, hem de Bruce için o kan dondurucu hikaye böyle başlıyor.
Bruce’un başına gelen bu durumdan sonra ailesi ne yapması gerektiğini bilemiyor ve tanınmış, kendi alanında çokça başarıları bulunan psikolog John Money’ye gidiyor. Dr. Money, çocuğun, penisi ciddi derecede hasarlı bir erkek olarak büyümesi yerine, cinsiyetinin değiştirilmesini ve bir erkek olarak doğduğunu bilmeden, sanki kadın kimliği ile doğmuş olarak yetişmesini ve hayatını devam ettirmesini öneriyor. Ailesi ise, bu öneriyi kabul ediyor. Çocuklarının bir denek olarak kullanılacak olduklarını nereden bilebilirler diyemeyeceğim. Elbette bilemezler fakat bir bireyin hiçbir zaman haberi olmayacak şekilde cinsiyetinin değiştirilmesini kabul etmek ne demek? Akıl almıyor. Almadı, düşündüm düşündüm ama aklım almadı. 
Dr. Money, insanların cinsel kimliğinin doğuştan gelmediğini, sonradan edinildiğini savunan bir doktor. Bruce Reimer, Dr. Money’nin düşüncelerini kanıtlaması için çok büyük fırsat tabii, belki de en büyük deneyi. Ve başlıyorlar Bruce’u kadınlaştırmaya. 18 aylıkken testisleri alınıyor. Bir dizi hormon tedavisi ve Bruce, bir daha hiç kullanmamak üzere ismini bırakıyor; Brenda Reimer oluyor. Bu arada bir de ikizi var Bruce’un. Brain. Onun da olan biten hiçbir şeyden haberi yok ve olmayacak da. Böyle kararlaştırılıyor yani.
Bu değişimde ilk iki senenin çok önemli olduğundan bahsediliyordu bir yerlerde. Yeni adı ile Brenda, bir kız çocuğu gibi yetiştiriliyor özenle ama iki yaşına geldiğinde yavaş yavaş davranışları tuhaflaşmaya (daha doğrusu tuhaflaşmıyor, olması gereken bu; ama işte, neyse.) başlıyor. Kıyafetler, oyuncaklar vesaire. Bunların hiçbirini istemiyor, ikizi olan Brain’ın oyuncakları ile oynamak istiyor falan filan. Tabii Brenda büyüdükçe bu onun insan ilişkilerine de yansıyor. Asabi, hırçın bir çocuk oluyor. Ailesi de ne yapacağı hakkında bir fikir sahibi olmadığından sürekli Dr. Money ile iletişim halindeler fakat Dr. Money müdahale edilmemesini söylüyor. Böyle böyle on iki sene geçiyor, Bruce/Brenda hiçbir şey bilmeden; fakat içinde çok korkunç bir dünya ile yaşayarak. 
Dr. Money boş durmuyor. Brenda 7-8 yaşlarındayken onunla görüşmeler yapıyor. Sorduğu sorulara Brenda “no, because i’m a girl” söylemini içeren cevaplar veriyor ve bu Dr. Money’nin tebrikler almasına, yaptığı şeyin başarı ile sonuçlandığını övünerek anlatmasına yetiyor. Brenda bir kız çocuğu gibi yetiştirilmiş ve kadın kimliğine artık tamamen sahip. Sözde.
Gerçeği Brenda’ya, Brenda 14 yaşına geldiğinde söylüyorlar. Röportajlarına bakın muhakkak, kendi ağzından duyun neler hissettiğini. Öğrendiği zaman neler hissettiğini, o zamana kadar neler düşündüğünü. Kısaca belirteyim gene de. Brenda kendindeki tuhaflıkların farkına varmış ve hep sorunun kendinde olduğunu düşünmüş. Henüz 14 yaşında bir çocuk. Genç bile diyemiyorum. 11-12-13 yaşları. Of, çok kötü. Gene de güçlüymüş, gerçekten.
Durumu öğrendikten sonra sahip olduğu gerçek cinsel kimliğe dönmek istemiş. Kendine David ismini seçmiş. Böylelikle Bruce/Brenda, artık David olmuş.
Geçirdiği operasyonlar neredeyse sorunsuz olarak geçmiş. David, bakıldığında hiçbir tuhaflık olmayan, gerçek kimliğine dönmüş. Fakat yaşadığı şeyleri atlatması bu kadar kolay olmamış. Bu arada, 25 yaşındayken evlenmiş. Sonra ikizi Brain’ı kaybetmiş. Evliliği kötü gitmeye başlamış ve zaten hali hazırda iyi durumda olmayan psikolojisi, daha da kötüye gitmiş.
38 yaşında, bir tüfekle kendisini öldürerek hayatına son vermiş.
David Reimer’ın hayatını bu şekilde geçirmesine sebep olan insanların hangi birine ne diyeceğimi bilemiyorum. Denecek bir şey olup olmadığını da bilemiyorum. Bildiğim tek şey, David Reimer’ın hikayesini öğrendiğim an hissettiklerim. Evet insanlar nerede doğacağını bilemez, evet insanlar kendi seçimleri doğrultusunda dünyaya gelmez, evet insanların hayatlarının nasıl geçeceğine (en azından belli bir kısmının) başkaları karar verir fakat bu kararlar kültür, çevre, sosyal yaşam gibi kavramları belirler ki bunlar da birey kendi kendine yetebilmeye başladığında değişebilen şeylerdir ama bir insanın resmen başka bir bedende büyümesine sebep olmak? Daha sekiz aylıkken penisinin yanmasına değinmiyorum bile. Nasıl bir dikkatsizlik? Ama hadi bu oldu, sonrası? 
David Reimer’ın hikayesinin anlatıldığı bir de ufak belgesel var, şuradan izleyebilirsiniz ki izleyin. Annesinin ağzından duyun, Dr. Money’nin televizyonlardaki halini görün, David’in çevresindekileri dinleyin, fotoğraflarına bakın. Belgesel dört parçadan oluşuyor ama dört ayrı link vermeyeyim, siz devam edersiniz işte diğer bölümlere: https://www.youtube.com/watch?v=3GhbVFjIaN0&feature=relmfu
Bu hikayeyi okuyunca ne düşündünüz bilmiyorum ama cinsel kimlikle ilgili bir şeye değinmişken, homofobiklere değinmeden edemeyeceğim. Evet bu hikayede bir eş cinsellik durumu yok fakat söyleyeceğim şeyi söylememe engel değil. Bireylerin doğuştan gelen cinsel kimliklerine dışarıdan müdahale etmeye çalışırsanız, kimliklerinin doğuştan gelmediğini iddia ederseniz (eş cinselliğin doğuştan gelmediğini söyleyen insanların hala var olması bile tuhaf), onları değiştirmeye uğraşırsanız, değişmediklerinde onları dışlarsanız; bu denli kötü sonuçlara yol açabilirsiniz. Bir insanın, hayatına son vermesine sebep olabilirsiniz. Olmayın. Lütfen olmayın.

Hiç yorum yok: